Esnek Ambalaj Nedir?

Esnek ambalaj, bir sanattır. Esnek ambalajın rengi, şekli, maddesi, ambalajın koruyacağı ürüne göre değişir. 

Bisküviden keke, kedi-köpek mamasından dondurulmuş ürünlere… Esnek ambalajın, koruyacağı ürünün ne olduğuna göre şekillenmesi, ürün raflara taşınırken, son kullanıcının eline geçtiğinde ve ürüne uygun saklama koşullarında saklanırkenki tüm bu süreçlerde karşılaşılabilecek herhangi bir düşürme, darp vb. durumlara dayanıklı olması gerekir. 

Esnek ambalaj Çözümleri

Esnek ambalaj çözümleri sunan, profesyonel bir firma, işe öncelikle çözüm ortağının ne istediğini tam olarak anlamakla başlar. Ürünün ne olduğunu anlar, ürünün en iyi şekilde nasıl korunması gerektiği ile ilgili AR-GE laboratuvarında araştırmalar yapar. Esnek ambalajın hangi maddeden üretileceği konusunu çözüm ortağına sunar ve onay aldıktan sonra ikinci aşama olan baskıya geçer.

Baskı da en az esnek ambalajın üretimi kadar özenli olunması gereken bir süreçtir. Kendi renklerini kendi tesisi içerisinde üreten esnek ambalaj firmaları, çözüm ortaklarının nasıl bir tasarım istediğini anlar ve ona göre işe koyulur. Tasarım ekibi, ürünün ambalajının üzerinde nasıl duracağına dair çalışmalar yapar. Bu süreçte, tüm diğer süreçlerde olduğu gibi çözüm ortağıyla sürekli olarak fikir alışverişinde bulunulur.

Tasarım süreci tamamlandıktan sonra ise, renk paletleri içerisinde ve kendi laboratuvarlarında ambalaja ve ürüne en uygun rengi oluşturur, makine parkurunda yer alan flexo baskı makinesinde ise en kaliteli baskıyı ambalajın üzerine basarak yeniden çözüm ortağına sunar. 

Bir tutku meselesi

Esnek ambalaj üretimi yapan firmaların ilk olarak aklında bulundurması gereken şey; son kullanıcının sağlığıdır. Ürettikleri ambalajın içerisindeki ürünün birileri tarafından tüketileceğini bilmenin bilinci, onları sorumlu olmaya iter. Bu nedenle de esnek ambalaj üreticileri, ambalajın üretim prosesleri dışında, dış dünyada ürünün taze kalmasını sağlayacak, son tüketiciyi memnun edecek çözümler üretir. 

Çevreyle dost üretim

Esnek ambalaj üretiminin yalnızca üretim tesisi içerisindeki süreçlerden ibaret olmadığı, son tüketicinin sağlığının bu durumda en önemli nokta olduğunu ve üreticilerin bunun sorumluluğunun farkında olarak üretim yaptıklarını anlattık. Ancak, bir esnek ambalaj üreticisinin sorumluluğu bununla da bitmiyor…

Sağlıklı nesiller, taze yiyecekler demek, evet. Ancak aynı zamanda da üreticiler, gelecek nesillere yeşil bir çevre bırakmanın bilincinde olmalı. 

Üretim sürecinde çevreyle dost, geri dönüştürülebilir maddeler seçmek, AR-GE tesislerinde teknolojiyi geliştirirken bir yandan da çevreyle ne kadar uyumlu olduğunu denetlemek süreçlerden yalnızca birkaçı. Esnek ambalaj fabrikasında çalışan her bir kişinin çevre bilincinin olması, doğal kaynakların gereksiz  tüketiminin yalnızca fabrika çapında değil, bireysel olarak insiyatif alınarak önüne geçilmesi ve karbon ayak izinin azaltılmaya çalışılması… İşte bu süreç de tamamlandığında, bir esnek ambalaj firması, “sizin için çalışıyor, sizin için üretiyoruz,” diyebilir. 

Tıpkı, ÜÇSA Ambalaj’ın dediği gibi…

Cips ve çerez ambalajı, bisküvi ve kek ambalajı, çikolata ve şekerleme ambalajı, kuru gıda ve makarna ambalajı, toz gıda ve içecek ambalajı, kahve ve çay ambalajı, dondurulmuş gıda ambalajı, kimyevi ve hijyenik ürün ambalajı, evcil hayvan maması ambalajı esnek ambalaj sektöründe çok tercih edilen ürünler arasında yer alır.