Sürdürülebilir Paketleme

Sürdürülebilir Paketleme

Çevre dostu girişimler hayatımızın her alanında olduğu gibi ambalajda da git gide önem kazanıyor. Birkaç yıl öncesine kadar dünyada çok az firmanın tercih ettiği sürdürülebilir paketleme artık neredeyse “yeni normal” haline gelmiş durumda. Birçok kişi ve kurum, ürünlerde olduğu gibi paketlemede de çevreci alternatifleri tercih ediyor.

Yaşanabilir Bir Dünya İçin Sürdürülebilir Paketleme

Birleşmiş Milletler’e göre, dünya nüfusunun 2050’ye kadar 9 buçuk milyarı aşması halinde, mevcut pratiklerle yaşamımızı sürdürmek için iki “dünya”ya daha ihtiyacımız olacak. Bu, birşeyleri şimdiden değiştirmek zorunda olduğumuzu gözler önüne seriyor. Yaşanabilir tek bir gezegenimiz olduğu için herkesin çevreyi korumada rol alması gerekiyor.

Bu amaçla, daha çevre dostu olmak isteyen bir üreticinin yapabileceği en önemli şey sürdürülebilir ambalaj kullanmaktır. Herhangi bir sektörde tüketicilere mal satıyorsanız ürünleri paketlerken ve gönderirken büyük olasılıkla birçok farklı malzeme kullanırsınız. Çevre dostu ambalaj malzemeleri ve süreçleri seçmek, dünyamızda oluşan atık ve kirliliği en aza indirmede oldukça faydalı olacaktır.

Sürdürülebilir Paketleme Nedir?

Sürdürülebilir paketleme, minimum çevresel etkiye sahip ambalaj çözümlerinin tedarik edilmesi, geliştirilmesi ve kullanılması anlamına gelir. Basitçe söylemek gerekirse, sürdürülebilir ambalajlar doğa dostudur ve doğal kaynakların daha fazla tükenmesine neden olmaz. Sürdürülebilir Ambalaj Koalisyonu’na göre (SPC), ambalajın sürdürülebilir olarak kabul edilmesi için aşağıdaki 8 kriteri sunmuştur:

  • Yaşam döngüsü boyunca bireyler ve topluluklar için faydalı, güvenli ve sağlıklıdır.
  • Performans ve maliyet için piyasa kriterlerini karşılar.
  • Yenilenebilir enerji kullanılarak tedarik edilir, üretilir, taşınır ve geri dönüştürülür.
  • Yenilenebilir veya geri dönüştürülmüş kaynak malzemelerin kullanımını optimize eder.
  • Temiz üretim teknolojileri ve en iyi uygulamalar kullanılarak üretilmiştir.
  • Yaşam döngüsü boyunca sağlıklı malzemelerden yapılmıştır.
  • Malzeme ve enerjiyi optimize etmek için fiziksel olarak tasarlanmıştır.
  • Biyolojik ve/veya endüstriyel kapalı döngü döngülerinde etkin bir şekilde geri kazanılır ve kullanılır.

Sürdürülebilir Ambalajın Avantajları

Sürdürülebilir ambalajlama çözümleri ve buna eşlik eden farklı stratejiler hakkında çok şey konuştuk, ancak çevre dostu ambalajdan tam olarak ne elde edebilirsiniz?

Sürdürülebilir Paketlemenin Avantajları

Sürdürülebilir paketleme çevre dostu olmasının yanı sıra firmanız için de çeşitli avantajlar sağlar:

Müşteri Sadakati

Daha sürdürülebilir olmak, daha fazla müşteri edinmenize ve daha işin başındayken müşteri sadakatini artırmanıza yardımcı olabilir. Araştırmalar, tüketicilerin hangi markalarla iş yapacaklarını seçerken sürdürülebilirliği giderek daha fazla hesaba kattığını göstermiştir. CGS tarafından 1.000 ABD’li tüketiciyle yapılan bir anket, katılımcıların neredeyse %70’inin sürdürülebilirliği en azından “biraz önemli” olarak gördüğünü ve neredeyse yarısının (%47) sürdürülebilir ürünler için %25 daha fazla ödemeye hazır olduğunu göstermiştir. Bir başka araştırmada, tüketicilerin %48’inin çevre üzerindeki etkilerini azaltmak için tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye istekli olduğu görüşmüştür. Aynı araştırmada . ABD’deki sürdürülebilir ürün satışlarının 2014’ten bu yana yaklaşık %20 arttığı ve satışların gelecek yıl 150 milyar dolara ulaşacağı ifade edilmektedir.

Daha Düşük Depolama Maliyeti

Ambalaj malzemelerini azaltmak ve atıkları en aza indirmek, sürdürülebilir ambalajın iki büyük bileşenidir. Bunlar doğru bir şekilde uygulandığında firmalar için daha verimli depolama imkanı sağlar. Böylece ürünlerinizi barındırmak için gereken alanı sınırlayabilirsiniz. Sonuçta depolama maliyetlerinizde gözle görülür bir azalma yaşanacaktır. (

Daha Düşük Nakliye Maliyeti

Daha önce de belirtildiği gibi, daha küçük paketler göndermek, sürdürülebilirliği uygulamanın etkili bir yoludur. Sonuçta nakliye maliyetleriniz de önemli oranda azalacaktır. 15x15x15 cm ebatında bir gönderi ile 10x10x10 cm ebatında bir gönderi arasında ciddi bir nakliye maliyeti farkı bulunur.

Esnek Ambalajda Sürdürülebilirlik

Esnek ambalajlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Esnek ambalaj denildiğinde ilk akla gelen ürünler elbette cips, çerez ve çikolatadır. Bunlar dışında bisküvi çeşitlerinde, dondurulmuş gıdalarda, evcil hayvan mamalarında ve daha pek çok üründe esnek ambalaj kullanılmaktadır.

İmalattan ARGE’ye her alanda çevre duyarlılığına sahip olan ÜÇSA Ambalaj, sürdürülebilirlik esnek ambalaj sektöründe de ülkemizde öncü rol almaktadır. Firmanız için hem çevre dostu hem de yüksek kaliteli esnek ambalaj çeşitlerini ve sürdürülebilir ambalajı ÜÇSA kalitesiyle edinebilirsiniz.