Gıda Paketlemesi Sektöründeki En Son Trendler Nelerdir?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınından ötürü gıda ve gıda paketlemesi sektörü, en çok değişime uğrayan alanlardan biri olarak gözlemlendi. Bu olumsuz faktör ile sıradanlaşarak üretim yapan firmalar ambalaj politikasında bazı değişiklere giderek, ürünlere yönelik dikkati arttırmak adına farklı yöntemler denemeye başladılar.

Bilindiği üzere, gıda endüstrisinde kullanılan ambalajların tek amacı ürünü ve ürünün raf ömrünü muhafaza etmek değildir. Günümüzde, ürün ambalajları o ürünün aynı zamanda tanıtım yüzü olma niteliğine sahiptir. Müşterilerin dikkatinin yoğunlaştığı ilk nokta olan ambalajların oluşum aşamasında kullanılan yöntemler ise bulunulan döneme göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu yazımızda sizler için, son zamanlarda paketleme sektöründe görülen popüler üretim yöntemlerini inceledik.

  • Esnek Ambalaj Kullanımı

Esnek ambalaj sektörü, günden güne büyüyen ve tercih edilir hale gelen ambalaj sektörleri arasında görülmektedir.

Bu durumun başlıca sebepleri;

  1. Esnek ambalajların üretiminde daha az fosil yakıtın ve suyun kullanılması
  2. Maliyetinin daha ekonomik olması
  3. Ağırlığının diğer türlere nazaran daha az olması
  4. Düz veya rulo formatında gönderildiği için, diğer sert ambalajlara göre oldukça daha az yer kaplaması ve bu nedenle nakliye işleminin kolaylıkla yapılabilmesi
  5. Raf ömrünün uzunluğu
  6. E-ticarete daha uygun bir tür olması
  7. Esnek ambalajın, diğer ambalajlama türleriyle kıyaslandığında daha az bir oranda karbon ayak izi oluşturması
  8. Çevre dostu bir geleceği desteklemesi gibi başlıklar temelinde sıralanabilir.

Esnek paketleme, işlevsellik, çevresel kaygılar ve ticari hususları dengelemek için farklı polimerlerin çoklu katmanlarının mekanik ve fiziksel özelliklerini birleştiren bir paketleme buluşudur.

Esnek ambalaj, mühürlü ve yeniden kapatılabilir torbalar, körüklü torbalar, dik duran torbalar, mikrodalgaya uygun torbalar, ağızlı torbalar, fermuarlı ve vakumlu torbalar gibi çeşitli biçimlerde olabilir.

Esnek ambalaj tasarımlarındaki yenilikler, genel olarak plastik atıkları ve özellikle aşırı malzeme tüketimini azaltmak için ölçü azaltmayı mümkün kılar.

Daha da önemlisi, esnek ambalaj tasarımlarındaki çok katmanlı bariyer malzemeleri onu gıda israfını azaltmak, malzeme israfını ve enerji kullanımını azaltmak, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için tercih edilen bir ambalaj haline getiriyor. Sonunda, esnek ambalaj trendleri teknolojiye yanıt vermeye ve iş, çevresel ve sosyal ihtiyaçlara uyum sağlamaya devam edecektir.

Kaliteli hizmet vermeyi bir misyon olarak belirlemiş olan ÜÇSA Ambalaj, tam yirmi beş yıldır çözüm ortaklarına esnek ambalaj hizmeti sunarak, bu alanda fark yaratan bir firma olma vasfını üstlenmiştir.

  • Sürdürülebilir Ambalaj Kullanımı

Doğaya minimum düzeyde zarar verebilecek ve geleceğe yönelik olumlu etkileri bulunan sürdürülebilir ambalajlar, özellikle günümüzde hızla gelişen çevre bilincinin ışığında, paketleme sektöründe sıklıkla tercih edilen uygulamalardan biri haline gelmiştir. Tek kullanımlık plastiklerin azaltılması fikriyle üretilen ve doğada kolayca çözünerek geri dönüşümü sağlanabilen ürünlerin piyasaya çıkışı, geri dönüştürülebilen ve yeniden kullanılabilen sürdürülebilir ambalajların üretiminde destekleyici bir rol oynamıştır.

Gelecek nesillerin sağlığını ve hayat kalitesini oldukça önemseyen ve bunları bir kuruluş değeri olarak benimseyen ÜÇSA Ambalaj, küresel kaynakların korunmasını, enerji ve malzemelerin verimli kullanılmasını destekleyen ve sürdürülebilir ambalaj üretimi konusunda çevre bilincini merkeze alarak çalışmalarını sürdüren bir firma olma özelliğini taşır.

  • Akıllı Ambalaj Kullanımı

Akıllı aletlerin hayata hükmettiği bu yıllarda, teknolojinin ve ambalajlama sektörünün yolları gittikçe kesişmeye başlıyor ve bunun en iyi örneği akıllı ambalajların varlığı! Akıllı ambalajlama teknolojisi sayesinde tüketiciler, paketlenen ürün hakkında birçok farklı bilgiye sahip olma olanağına kavuşurken, ürün hakkındaki meraklarını ya da ürünün güvenliği ile ilgili duydukları endişeyi QR kodlar ya da akıllı ambalaj etiketleri sayesinde giderebilme şansına sahip olurlar. Tüketiciler, kendi akıllı cihazlarını kullanmak suretiyle bu kodlardan veya etiketlerden ürünün tazeliğine, aromasına, kalitesine, pH değerine, fermantasyon bilgilerine, güvenliğine ve sağlık standartlarına olan uygunluğuna varıncaya dek çeşitli bilgilere ulaşabilme imkanına erişirler.

Bunların yanında akıllı ambalajlar, ürünün piyasadaki etkileşimini arttırmak ya da pazardaki çekiciliğini görünür kılmak adına tasarım odaklı da kullanılabilme potansiyeline sahiptir. Özellikle tüm dünyaca takip edilen aktiviteler, özel günler ya da sosyal trendleri bu tanıtım için fırsat olarak kullanan büyük ambalaj firmaları, ürünlerine yönelecek olan dikkati akıllı ambalaj kullanımlarıyla kolayca yönetebiliyorlar.

  • Kişiselleştirilmiş Baskı Kullanımı

Özellikle son yıllarda global markalar tarafından ön plana çıkartılan ambalajlar üzerlerinde görülen kişiselleştirilmiş baskılar, oldukça dikkat çeken bir trend olarak gözlemlenmekte. Ürünlerin üzerine isimler yazarak, bunları kişisel hale getirmeyi ve alıcı ile ürün arasında bireysel bağ kurmayı amaçlayan bu stratejiye göre, ürünleri ambalajlar üzerinden kişiselleştirerek pazara sunmanın müşteriler üzerindeki etkisi ve bu durumun piyasaya olan yansıma oranı oldukça büyük. Kişiselleştirilmiş baskılar sayesinde;

  • Ürünün müşteri üzerindeki albenisi artar
  • Müşterilerin kendini özel hisssetmesi sağlanır
  • Müşteriler ürün ile özgün bağ kurarlar.
  • Marka deneyimi iyileştirilir
  • Ürünün kullanılabilirliği ve buna bağlı satış oranları artar
  • Ürünlere ve firmanın sağladığı hizmetlere müşterinin dikkati çekilir.